Pirlanta Kesim Cesitleri

Pirlanta Kesim CesitleriPırlanta kesimi, pırlanta da son derece önemli bir faktördür. Kesimin ustalığı sadece büyüklük ve küçüklüğe değil, pırlantanın parlak ya da mat görünmesine de sebebiyet vermektedir.

Ustaca kesilen pırlantalar, diğer kesime sahip pırlantaların yanında daha büyük ve parlak görünürler. Aynı karata sahip olsalar da kesim bunu kolaylıkla sağlayabilir.
Kesimi anlamamızı sağlayacak pırlanta anatomisine bakacak olursak;

• Çap : Taşın tıraşlandıktan sonraki iki ucu arasındaki ölçülen değer çapı olarak ifade edilir.

• Üst Yüzey : Tıraşlandıktan sonra pırlantanın üst yüzeyini ifade eder.

• Taç : Pırlanta tıraşlandıktan sonra üst yüzey ile kemer arasında kalan kısmın uzunluğunu ifade eder.

• Kemer : Taç ile bombeyi birleştiren yüzey olarak ifade edilir.

• Bombe : Pırlantanın kemere kadar olan alt yüzeyini ifade eder.

• Derinlik : Kulet ile üst yüzey arasında ölçülen değere verilen addır.

• Kulet : Alt kısımdaki nokta ya da çıkıntıya verilen addır.

Pırlanta bir ışığa maruz kaldığında ışık demetleri üst yüzeyden içeri girerler veya bu ışığı yansıtırlar. Buna parlaklık adı verilir. Bu demetin spektrum renkleri olarak yansımasına saçılım adı verilir. Pırlantanın hareketi ile oluşan renk değişimine de parıldama adı verilir.

2 yorum:

gökselce dedi ki...

iyi günler dilerim.size sorum olucakti yanitlarsaniz sevinirim,gecenlerde elime bir tas gecti gercek olup olmadigini anlayamadim bu tas beyaz leblebi büyüklügünde ve kesimide uzay mekigini andiriyor yani ucu sivri üstü hafif toparlaksi ve düz. oda lambasi isiginda yani hic isiga tutmadan görebildigim kadariyla gökkusagini andiran bir cok renk gördüm parlakligida var hasarsiz gibi bakabildigim kadariyla,elmas üst yüzeyi bir cisimle cizilebilinirmi vs.yani bu tas elmas yada pirlanta oldugu kanatindeyim gercek oldugunu nasil anlarim bilgi verirseniz sevinirim.

Tektaş Pırlanta dedi ki...

Merhaba, elmas ve pirlanta anlasilmasi aslinda cok kolay ve bir okadar zor olan taslar. Cunku bazi emitasyonlar birebir ayni gibi durabilmekte, ya da elmas ve pirlanta hakkinda bilgi sahibi olmayinca ornek swarovski taslar bile gercek pirlanta sanilmakta. Bu yuzden size tavsiyem bir tanidik kuyumcuya (ozellikle pirlantaci) tasi gostererek onlarin bakmasini istemek, kuyumcu size ayrintili aciklamayi yapacaktir (gercek-sahte, karat, berraklik vb.)